НОВА ГОДИНА

Нова Година

Какво ще изпратим в следващите часове и какво ще посрещнем? Какво се крие зад "отминалото" и "идващото"; зад онова, оставащо зад нас, и другото, към което сме устремени. Защо се стремим напред към Новото?

Новото в своята амбивалентност е както криещо неизвестност, рискове, трудности, така и "даряващо" надежда, радост, светлина. След броени часове обаче напълно забравяме за едната му страна, за да се потопим изцяло в другата, светлата, животворящата. Тази, може би извечна, диалектика на Старото и Новото присъства като архетип в съзнанието ни и в действителността. Понякога Новото, малко или много, е едно възвръщане към нещо изначално, светло, невинно, даряващо абсолютна ценност. Това вечно възвръщане е архетип на постоянното обновяване. Земята е уморена от тежката работа и желае покой; човекът също е изтощен от кръговрата на скърби и радости, на тегоби и надежди, на падения и ставания. От всичко това той желае да се отърси.  Самият факт на същестуването изтощава, поради което е необходимо и едно пречистващо, трансформиращо обновяване. Периодичното обновяване е пресътворяване.

Сегашната година очаква своя край. Всички очакваме края на Старото и възхода на Новото. И го очакваме, защото знаем, че Новото е "презареждане", "рестартиране". Новата година носи със себе си животворящите сили на обновяването, на творчеството, на възхода. В тази, избрана от нас, пресечна точка между Старата и Новата година правим равносметки, градим планове за бъдещето. Този вододел е и повратен уникален момент, в който сме обърнати в две темпорални посоки: назад, за да осмислим случилото се, и напред, към новата прииждаща енергия на творчество, съзидание, копнежи, устреми. 

Новата година е пред нас! Очакваме я! 
Да прегърнем своите мечти и идеали, колкото и трудно да е тяхното реализиране, да обхванем в умствения си поглед предстоящото ново, да се обновим и пресътворим, за да можем с Истина, Добро и Красота да живеем в Реалността, познавайки миналото и историята, и градейки предстоящото и бъдещето. А това бъдеще е винаги идеал, който несъзнавано или съзнателно ни привлича.


С ПОЗДРАВ КЪМ ВСИЧКИ ПРИЯТЕЛИ!


Коментари

Популярни публикации